2021. május 18., kedd

A legnagyobb magyar

Fél évszázada élek Budán sőt, még taxisként is jártam a várost a nyolcvanas években (fiatal voltam és kellett a pénz), de a Széchenyi emlékmű és kilátó teljesen kimaradt. Még csak nem is hallottam létezéséről, mea culpa. Most is csak azért vetett arra a sors, mert vasárnapi ebéd utáni séta helyszínt keresgélve észrevettük az egyik párt hecckampányként kihelyezett tábláját: Mészáros-villa 3 km >

Na, erre mindenki kíváncsi – gondoltam – és tényleg. Amikor leparkoltunk a Széchenyihegy lábánál, érezhetően nagyobb volt az autóforgalom az emlékműhöz vezető úton, amin hazánk ismert oligarchájának és új mátkájának nemrégiben vásárolt hajléka is található. A szűk utcában nincs járda, ezért gyakran kellett a kerítéshez préselni magunkat, nehogy maga alá gyűrjön egy bámészkodó autós, aki az út helyett a villákat silabizálja. Mondanom sem kell, a környék házai nem CSOK-ból épültek fel. Az ősfáktól hemzsegő, hatalmas telkeken felújított, régi kúriák és a közelmúltban épült, luxusépületek váltják egymást. „Pénztáros Lőrinc”, vagy a „Nemzet Lölője”, ahogy némelyek hívják, (elhatárolódom tőlük) egy négylakásos társasháznak épült ingatlant vásárolt meg, aminek tetejéről akár Felcsútig is ellátni. Reménykedtünk benne, hátha látjuk Andreát gyomlálni a kertben, de az épület jelenleg felújítás alatt áll, morcos tekintetű biztonsági őr állt a kapuban, hogy puszta jelenlétével távol tartsa a kíváncsiskodókat. Amúgy a kecó nem nagy durranás, ennél különbre számítottunk ahhoz képest, milyen házban lakik Mark Zuckerberg, akinek cége állítólag lassabban gyarapodik, mit a Mészáros cégcsoport. (Ellenőrizetlen hír, ettől is elhatárolódom.)

Ezek után kíváncsi még valaki az emlékműre? Pedig érdekes. Na, nem maga a kilátó, ennél azért már láttunk szebbet, hanem a története. Az Ybl Miklós tervezte építmény ugyanis 1897-ig a mai Hősök tere közepén állt és egy artézi kutat volt hivatott elfedni. A Gloriette névre hallgató emlékművet átszállították a mai helyére és lett belőle Széchenyi emlékmű. Kihasználva a napsütéses időt, a leggazdagabb és a legnagyobb magyarról elnevezett építmények után lesétáltunk a hegyről, egyenként elemezve az út menti villákat, hogy nekünk miért nem kellene egyik sem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése