2023. június 5., hétfő

Liechtenstein

Egyhetes svájci nyaralásunk utolsó napján ellátogattunk a fejedelemségbe, ami a világ hatodik legkisebb országa (160 km2, 39 ezer lakos). Engedtessék meg nekem, hogy ezt a kis alpesi országot nyugodtan a svájci kantonok közé soroljam, mert bár 1806-tól független állam, ugyanazt a nyelvet beszélik, ugyanaz a fizetőeszköz, csak a himnuszuk brit. (Mármint a God Save the Queen-t éneklik németül.) Száz éve már, hogy gazdasági uniót alkotott a két ország, de, Liechtensteinnek saját adórendszere van, az offshore huszárok nagy megelégedésére.
   A Liechtenstein-háznak nagy mázlija, hogy a nagyhatalmak nem akarták rátenni a kezüket, és a két szomszédnak pedig bőven kijut az Alpok szépségeiből, arra a néhány hegyre nem tartottak igényt, így maradhatott egy saját országuk. Persze ez lehet, hogy nem vigasztalta őket a II. Világháború után, amikor 1600 négyzetkilométernyi földjüket államosították a csehek. Emiatt azóta is duzzognak, és nem ismerik el Csehországot.


   Hogy még egy közös pontot mondjak: ugyanazt a béna konnektort használják, mint nyugati szomszédjuk, amibe nem lehet bedugni az itthoni, földelt csatlakozónkat. (Vízforraló, hajszárító, úti vasaló, stb.)
   Azért locsogok ennyit lényegtelennek tűnő információkról, mert az ott töltött fél napról nem sok mindent lehet. És nemcsak azért, mert vasárnap itt is minden zárva (kivéve a kínai tulajdonú szuvenírárust), hanem azért, mert az uralkodó vára nem látogatható és a főváros (haha) Vaduz egyetlen sétálóutcája nincs ötszáz méter. Azért azon becsülettel végigsétáltunk, sőt, még a Posta-múzeumba betértünk, ami azért ingyenes, mert részben bélyegüzletként is üzemel filatelisták örömére. Az utca végében található a 2008-ban elkészült, modern épület, ahol a 25 fős parlament működik, köztünk több nő is. No, ezt csak azért tartottam fontosnak kiemelni, mert 1984-ig (!) a nőknek még szavazati joga sem volt a választásokon.


   Felkapaszkodtunk a hegyoldalra, hogy legalább egy fotót készítsünk a várról, ahol a fejedelem, (aki itt ténylegesen is beleszólhat a politikába) tengeti hétköznapjait, de pechünkre az egész épületet állványdzsungel takarta.
   II. János Ádám, jelenlegi uralkodó vagyonát egyébként több mint kétmilliárd frankra becsülik, amivel még Lölőt is megelőzi, bár ha továbbra is így remekel a felcsúti polihisztor, már nem sokáig. Viszont XII. Piusz pápa volt a keresztapja, amit nehéz lesz überelni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése