2019. március 2., szombat

Sok hűhó-virág semmiért

Tudtad, hogy van hóvirág ünnep? Mert én mind ezidáig tudatlanságban éltem. Pedig tőlünk nem is olyan messze, az Alcsúti Arborétumban minden év március elején „megrendezik” ezt az ünneplést.
Most egy facebook poszt hívta fel rá a figyelmem, de ahogy közeledtünk a falu felé, óriásplakátokkal is elárasztották a környéket. 


Nosza, süt a nap, menjünk egyet sétálni, és nézzük meg a hóvirágokat! Azt azért lehetett előre sejteni, hogy ilyenkor az arborétumban még minden kopasz, a jellemző szín a barna és szürke ötven árnyalata, na de biztos olcsóbb is ilyenkor bejutni ide. Nos, hát el kell, hogy keserítsek mindenkit, nem olcsóbb. 1050,- forintért kószálhatunk a még téli álmát töltő erdőben, és csodálhatjuk az avar alól nagy foltokban előbújó hóvirág mezőket. Mit mondjak? Nem egy Keukenhof. Kicsit kisebb, kicsit szürkébb, de legalább a miénk. 
A bejárathoz vezető főútról már látni lehetett, hogy 11 órakor nyugodtan ki lehetett volna tenni a megtelt táblát. Hosszú, tömött sorokban sétálgattak kicsik és nagyok, fiatal családok és idős nénikék. Természetesen a parkolóban egy hely sem volt, de jól szervezett biztonsági emberek elirányítottak a tartalék parkolóig. Így viszont volt alkalmunk kifigyelni, hogy a pénztárhoz egy kb. száz méter hosszú, két-három ember széles sor kígyózik. Tanácstalan tekintettel néztünk egymásra, mi tévők legyünk, de viszonylag hamar megszületett a konszenzus. Pánikszerűen húzzunk haza, és majd nézegetjük a kertünkben a saját hóvirágjainkat!


Ha már arra jártunk, lecsekkoltuk azt a bizonyos kisvasutat is a szomszéd faluban és azt a bizonyos stadiont is, ami utolsó itt jártunk óta további sportcsarnokokkal bővült, természetesen Makovecz stílusban, mert egy 1600 fős falunak ez jár.
Annyi haszna lesz belőle ennek a blognak, hogy hazaúton elhatároztam, megírom egy pár évvel ezelőtti holland élményünket, amikor is tulipánvirágzás idején elbringáztunk a keukenhofi arborétumba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése