2019. január 26., szombat

Féktelenül (fake-telenül)

Kedves Olvasóm!
Örömmel tudatom, hogy épségben hazaértem világkörüli utamról, aminek keretén belül, a világon elsőként, megmásztam az Everesztet flip-flop papucsban, és snorkel pipával lemerültem a Mariana-árok fenekére. De ezek az élmények mind eltörpülnek amellett, hogy Kínai tartózkodásom alatt kiáltották ki az első szabad Kínai Köztársaságot, amit a világsajtó teljesen elhallgat. Személyesen tapasztalhattam meg azt az eufóriát, amikor a kínai hadsereg kivonult Tibetből, és hivatalosan is elismerik Taiwan függetlenségét.


Mi? Hogy ezt nem hiszed? Miért, te kinek hiszel? Szerinted a mai világban kinek lehet hinni? A fake news (álhír) gyártás olyan szintre emelkedett, hogy videón nézheted meg, Putyin miként teríti le a medvét egy pörgő rúgással, vagy éppen Rihanna-t, amint Obama elnököt kényezteti. Úgy.
A politikai eszköztár kedvelt fegyvere lett mára a hazugság. Tagadd le, mondd az ellenkezőjét még akkor is, ha nyilvánvaló bizonyítékok vannak ellened. Aki hinni akar neked, az hinni fog, a másik tábort pedig hordd le mindennek, kiabálj rá kígyót, békát! Nem baj, ha az sem igaz, a lényeg, hogy a te hangodat többen hallják, és akkor már nyerő vagy.
Elég sok mindent megéltem már, és tudom, hogy ez korábban is így volt, de Gorbacsov elnökkel felcsillant a remény, hogy a világ tényleg jobbá tehető. Ami viszont mostanság történik, finoman szólva is aggasztó. Jól láthatóan egy újabb hidegháború veszi kezdetét azzal, hogy a nagyhatalmak élére ismét egoista, erőfitogtató, pojácák kerültek, akik most is valamiféle ideológia különbség mentén egyesítik a nemzeteket és próbálnak csatlósokat keresni. Világ diktátorai egyesüljetek!


Annak idején Marx fantazmagóriája köré építettek egy rendszert, ami akár még jól is elsülhetett volna, de kipróbáltuk, ráment negyven évünk, hogy kiderüljön, nem működik. Ma már nincsenek gazdasági elméletek, amik a piaci verseny előnyeit vitatnák. A mai politikus ideológiája a nacionalizmus, gyűlöletkeltés és a közös ellenségkép. Ha ezt jól adod elő, emberek millióit állíthatod magad mögé, akik észre sem veszik, hogy újból államosítás zajlik, mindent központosítanak, a teljhatalom egyetlen vezető kezébe kerül. Amiről jól tudjuk, hisz átéltük Kubától, Kelet-Európán át Ázsiáig, hogy nem működik. Nem működött akkor sem és a jövőben sem fog, legyen az bármilyen kultúra a világon. Viszont a hatalom olyan természetű, hogy szeretné örökre fenntartani magát, ha máshogy nem, ellehetetlenítéssel, megfélemlítésekkel, és végül elhallgattatásokkal. 
A magam részéről, csak annyit tudok ígérni, hogy behúzom a fake-et, és továbbra is csak az igazságról fogok írni, ami lehet, hogy szubjektív, de láttam, megtapasztaltam, átgondoltam, és ezek után is igaznak vélem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése