2017. november 10., péntek

Telefonálj ingyen a világ másik feléről haza.

A minap felmerült a Facebook egyik igencsak látogatott utazós csoportjában a külföldi telefonálás költségeinek optimalizálása. Meglepett, hogy a világjárók többsége nem hallott még a CitySIM telefonkártyáról, vagy a VOIP rendszerű telefonálásról, ami lehetővé teszi, hogy akár ingyen is felhívhasd itthoni szeretteidet, esetleg haragosaidat.


Kezdjük az egyszerűbbel. A CitySIM egy normál feltöltős SIM kártya, uniós előhívó számmal (Alapból egy észt szám, de felárért választhatsz pl. angolt is). Tehát, ha téged hívnak, akkor annyiba kerül a másiknak, mintha egy észt mobilt hívnának. A hívás fogadása viszont ingyenes a világ legtöbb országában.
Te viszont bagóért tudsz telefonálni külföldről külföldre vagy haza bárhonnan, és nem kell hozzá wi-fi, csak egy kis mobil térerő. (Mióta olcsó a roaming az Unióban, leginkább tengerentúlon éri meg nagyon.)
Ami még nagy előny, hogy nem jár le soha. Ha feltöltötted és nem használod, akkor sem hal meg a szám, évek múlva is le tudod beszélni az egyenlegedet.
Jó szolgálatot tesz, ha lerobbansz a világvégén a bérelt autóddal és hívni kell segítséget. Nem kell a vodafone-os kártyádat használni percenként ezerért, megúszod a költségeket tizedannyiból. Volt olyan esetem is, hogy későn este a szálláshoz érve Santiagóban zárva volt a hotelkapu és sehol egy csengő. Felhívtam őket a citysim-es telefonomról húsz forintból, és már jött is Pedro nagy serényen. Ugyanez T-mobilon keresztül egy vagyon lett volna. Arra szoktam még használni, hogy ha külföldön meg kell adni a telefonszámomat, ezt írom be nekik az űrlapra, és ha tényleg hívni akar valaki, legalább nekem ne kerüljön semmibe.
Bekapcsolhatod egész idő alatt, amíg a világ másik felén kóborolsz, és elérhetnek az ismerőseid, ha nagyon akarnak, vagy a kinti kapcsolatoddal is duruzsolhatsz akármeddig, nem kell stresszelned, hogy mennyibe fog ez kerülni. (Nagyon egzotikus országokban 20-50 Ft/perc, de ilyen csak 51 van 197 országból)
Természetesen adatforgalom is bonyolítható rajta, és annak is kedvezőbb a tarifája, mint bármelyik itthoni szolgáltatónak. (Unión kívül.)
Annyi a kényelmetlenség, hogy mivel a szolgáltató internet közbeiktatásával kapcsolja össze a két végpontot, van hogy nem tökéletes a hang. Illetve, hogy amikor felhívsz egy a telefonod névjegyzékében lévő számot, először megbontja a vonalat, majd ha létrejött a kapcsolat a te telefonod is csörögni fog,  ahogy a hívott félé is. Ez először egy kicsit fura, de hamar meg lehet szokni.
A kártyát meg lehet venni egyszerűen a cég honlapján is, de léteznek utazási irodák, ahol besétálunk és egyből a kezünkbe nyomják. 13.500 Ft, ami 10 euró lebeszélhető egyenleget tartalmaz.

VOIP

Na de az igazán nagy okosság, a VOIP telefonálás. Nagy hátránya, hogy wifi kell a hívás kezdeményezéshez. A rendszer hasonlóan működik, mint a Messenger, Viber vagy a Skype, viszont bárkit fel tudok vele hívni a világon fillérekért. Lényegtelen, hogy vonalas telefont vagy egy olyan mobil készülék számát tárcsázom, ami nincs internet kapcsolatban.
Leginkább ezt a rendszert használom, ha külföldön járok, és akkor is, ha itthonról hívok külföldi számot. Sőt, legtöbbször még a hazai telefonszámok hívása is olcsóbb, mint a legtöbb tarifacsomag percdíjai. Az évek során egy kisebb vagyont spóroltam meg vele. Szóval, ha találtunk egy stabil wifi kapcsolatot, akkor ugyanúgy használhatjuk, mint a normál mobiltelefonunkat.
Azzal kell kezdeni, hogy az okostelefonunkra letöltünk egy applikációt, (én a MobileVOIP Chep International-t használom.) aztán regisztrálnunk kell egy VOIP szolgáltatóhoz. Ezekből van egy csomó, mindnek más és más a tarifája, érdemes böngészni köztük és időről időre felülvizsgálni, hogy még mindig ők-e a legolcsóbbak.
Én már évek óta a VoipBuster-t használom, mert a magyarországi vonalas telefonokat ingyen (!) lehet hívni és a mobilokat pedig 70,- Ft/perc, de bárhonnan a világról. Ami nem rossz, ha azt vesszük, hogy a szomszédos Ukrajnából 400,- Ft. ugyanez. Nem beszélve a Maldív-szigetekről, ahonnan 1.136,- Ft. egy perc, vagy Sri-Lankáról, ahonnan a nagy Telekomnak nincs is roaming szoláltatása. Szlovák mobillal bíró felvidéki barátaimat pedig 18,- forintért hívom és írok nekik sms-t. Nem rossz, mi?
Regisztráció után kártyával vagy PayPal használatával lehet feltölteni az egyenleget, aminek nincs lejárata. Ha egy nap alatt ledumálod, akkor annyi, de ha nem vagy fecsegős típus, akármeddig húzhatod, nem kell évente rátöltened.
Ha befizetted a minimum 10 eurót, már indíthatod is az első hívásodat a letöltött applikációd segítségével. Ugyanúgy működik, mint a gyárilag telepített telefon program. Tárcsázhatsz, vagy kiválasztod a megfelelő nevet a már fent lévő névjegyzékedből sőt, még a híváslistádból is indíthatsz beszélgetést.
Azt is tudja a rendszer, hogy ha megadod neki a telefonszámodat, és leellenőrizte, hogy tényleg a tied a szám, akkor a hívott félnek ugyanúgy kiírja a hívószámodat, mintha közönséges telefonvonalon hívtad volna. És ezzel még nincs vége. Egy "előfizetést" többen is lehet használni. A feleségem készülékén is fut ugyanez az applikáció és közös fiókról merítjük az egyenleget. Természetesen az ő telefonszámát is meg lehet adni, és akkor az ő készülékéről indított hívás esetén az ő hívószámát jeleníti meg a hívó félnek.
Remélem ez érthető volt. Minden esetre nem bonyolult a rendszer, ha elkezdjük csinálni, adja magát a dolog, és minimális angol tudás elég, hogy boldoguljunk az adott weboldalakon.
Őszinte leszek, ha nem hasít a net, akkor akadozhat a beszélgetés és néha panaszkodik a hívott fél, hogy halkan hallja, amit mondok. Na de amikor La Pazból, a szálloda halljából felhívjuk anyát és órákig meséljük, mi történt aznap, mindezt teljesen ingyen, kárpótol a gyengébb hangminőségért.

Lájkold a Facebook profilomat, ha szeretnél értesítést kapni, amikor hasonló bölcsességeket osztok meg!
facebook.com/fikatours


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése